open monumentendag

Op de meest waardevolle historische grond van Smerdiek

Zaterdag 11 september 10.00 - 17.00 uur

De werkgroep is achter de schermen hard bezig om informatie te verzamelen over dit kasteel en haar bewoners.

Wat de werkgroep tot nu toe heeft onderzocht en gebundeld over het kasteel is te vinden op de website: kasteelvansintmaartensdijk.nl.

Een volgende stap die samenhangt met dit onderzoek is om de historie tastbaar te maken. Zo is de werkgroep in samenwerking met de bewoonster, van de bungalow op het oude kasteelterrein, van plan om met Open Monumentendag het terrein toegankelijk te maken voor publiek. Op het terrein vinden dan verschillende activiteiten plaats, zoals lezingen, kleine rondleidingen, koormuziek en een presentatie van archeologische vondsten. Maar je kan deze dag ook zelf jouw vondsten uit het verleden, die te maken hebben met het kasteelterrein, meebrengen die dan worden onderzocht door archeologen!

Is een bezoekje op 11 september de moeite waard?

Absoluut! Na jouw bezoek ontdek je (nog meer) dat Smerdiek een belangrijke plaats is geweest en, door Frank van Borssele, een rol heeft gespeeld tot in de hoogste adellijke kringen toe.

Activiteiten op het kasteelterrein

Er zijn de volgende presentaties in de paardenschuur op de oorspronkelijke hoofdburcht van het kasteelterrein, Onder de Linden 1:
• De historie van het kasteel.
• Presentatie rond de oude opgravingen met foto’s en tekeningen
• Tentoonstelling van archeologische vondsten.
• Verhalen van de opgravingen uit de vorige eeuw.
• Middeleeuwse muziek / zang, o.l.v. Maarten Koopman.
• Presentatie website.
Er zijn, onder leiding van de historische werkgroep, met kleine groepen bezoekersrondleidingen op het voormalige kasteelterrein mogelijk.

Jouw Smerdiek is een rijke historische plaats
met
wortels die tot ver in de tijd teruggaan.